28-10-2020
Stekepannen er antagelig det kjøkkenredskapet vi bruker mest. Derfor skal du selvfølgelig ha en skikkelig bra stekepanne. Eller flere! Det finnes alle mulige typer, fra såkalte vanlige stekepanner til traktørpanner, og de finnes også i ulike materialer som rustfritt stål, non-stick og støpejern. Alle med sine fordeler og ulemper!
Den vanligste stekepannen i norske hjem er antagelig en vanlig panne med non-stickbelegg. Men siden det finnes så mye mer enn det, som kan gjøre matlagingen både morsommere og bedre, så har jeg skrevet en guide om de vanligste stekepanne-typene! Les, utvid ditt syn på stekepanner og bli en proffere hjemmekokk!
1. STEKEPANNE
En såkalt “vanlig stekepanne” med passe høy kant så du enkelt kommer til med kjøkkenredskapene dine. Finnes i alle kjøkken!
2. SAUTEPANNE
Som en blanding mellom en liten kasserolle og en wokpanne siden den har skrånende kanter. Perfekt når du raskt skal steke opp ulike typer råvarer, men fungerer også til andre ting, som å lage saus. (Å sautere er fransk og betyr "hoppe" eller "springe” som her refererer til at maten kastes litt rundt i panna når du steker.)
3. TRAKTØRPANNE
En traktørpanne har rette og høye kanter og det følger ofte med et lokk. Det er som en hybrid mellom en vanlig stekepanne og en kasserolle. Jeg synes den passer best til retter der du skal steke noe, for så å tilsette saus.
4. WOKPANNE
De fleste kjenner så klart til wokpannen! Skikkelig høye kanter og godt med plass, så du kan kaste masse mat rundt uten problem. Perfekt når du vil lage noe med skikkelig høy varme. En favoritt hvis du har gassovn!
5. GRILLPANNE
Når du vil få litt grillfølelse også når du steker inne. Har fordypninger i pannen som lager fine grillstriper på maten. Er ofte laget av støpejern.
6. PANNEKAKEPANNE OG LAPP/BLINI-PANNE
En pannekakepanne har nesten ikke kant så du superenkelt kommer til, og kan snu pannekaken med stekespaden. Funker også finfint hvis du for eksempel lager omelett. Lapp/Blini-pannen ligner på pannekakepannen men har fordypninger for røre når du lager lapper, blinis eller amerikanske pannekaker! Fungerer også bra når du steker egg, som blir perfekt runde!
1. STØPEJERN
Pluss: Funker på alle platetopper. Holder livet ut!
Minus: Litt tung!
2. NON-STICK
Pluss: Enkel å bruke. Maten brenner seg ikke fast. Krever mindre fett.
Minus: Kan skades av noen typer kjøkkenredskaper.
3. KERAMISK
Pluss: Enkel å bruke. Maten brenner seg ikke fast. Tåler høyere temperaturer enn non-stick.
Minus: Kan skades av noen typer kjøkkenredskaper.
4. RUSTFRITT STÅL
Pluss: Smak setter seg ikke. Holder livet ut! Ser bra ut!
Minus: Krever litt skills!
Sandra slo gjennom som vinner av Sveriges Mästerkock 2015 på TV4. Som kokk er hun (ifølge juryen) en mester på smaker med masse lekenhet. Hennes interesse for mat våknet ganske sent i livet, når hun traff mannen Stefano, som med sin matlaging åpnet dørene for nye smaksopplevelser.