Vi bruker cookies (informasjonskapsler) for å gi deg den beste opplevelsen og til å tilpasse annonser. Vi selger ikke informasjonen din. Du kan når som helst trekke tilbake ditt samtykke. Ved å klikke ”Jeg aksepterer” godkjenner du bruk av informasjonskapsler.
På tide med en ny støvsuger?

På tide med en ny støvsuger, men vanskelig å velge?

Hvilken støvsuger du bør velge avhenger av flere ting, som hvor stor bolig du har, om du har husdyr og hvor mye støy du tåler. En letthåndterlig støvsuger forenkler rengjøringen, og det finnes en rekke produkter å velge blant. Motoren som driver støvsugeren har normalt en effekt på mellom 1 000 og 2 000 Watt, men høyere watt betyr ikke alltid bedre sugeeffekt. En god støvsuger har en kombinasjon av god sugeeffekt og et effektivt munnstykke.

Støvsugere

Et godt redskap er alfa og omega for enkel og effektiv rengjøring. Invester i en støvsuger som passer ditt hjem og dine behov. Noen ting å tenke på før du velger er blant annet hvor stort område som skal rengjøres, hvilken vekt du orker å dra rundt på, om du trenger en støvsuger med ekstra høy kapasitet eller om du klarer deg med litt mindre effekt. Uansett om du er på utkikk etter en energieffektiv- eller stillegående støvsuger, så finner du det hos oss.

Trådløs støvsuger

En trådløs håndstøvsuger drives av oppladbare batteri, og lar deg støvsuge uten å måtte være koblet til et strømuttak. Batteriet lades via en ladestasjon eller et veggfeste som er koblet til strøm. En trådløs håndstøvsuger er et utmerket valg for deg som bor i litt mindre leiligheter, eller for deg som alltid vil ha støvsugeren stående klar til bruk. 

Robotstøvsugere

Robotstøvsugeren gjør jobben for deg! Den kan brukes på alle typer gulv, men fungerer best der det ikke er mye gulvtepper. Den stiller automatisk inn børstene etter underlag. Robotstøvsugere har ulike funksjoner avhengig av hvilken prisklasse man velger. Alt fra app-styring, fjernkontroll, timer-innstilling så robotstøvsugeren rengjør når du er på jobb, til virtuelle vegger så den unngår rom du ikke vil at den skal gå i. Robotstøvsugere er utstyrt med sensorer som gjør at den ikke kjører på møbler eller faller ned trapper.

Poseløse støvsugere

Som navnet tilsier, så er dette støvsugere uten støvsugerposer. Fordelen med poseløse støvsugere er at sugeeffekten alltid er konstant, uansett hvilken mengde støv som er i beholderen. Du slipper å kjøpe støvsugerposer, når du er ferdig å støvsuge tømmer du bare enkelt støvbeholderen i søpla. 

Grovstøvsugere

Pussestøv og lignende avfall fra f.eks. gipsvegger er ikke bra for vanlige støvsugere, da filteret kan tettes og motoren lett kan gå varm. Til slike jobber er grovstøvsugeren perfekt. Grovstøvsugeren bør du ta frem når du skal rengjøre ved renovering hjemme, rengjøre i garasjen, kjelleren, hobbyrommet eller ved støvsuging av bilen. 

Dampvaskere

Rengjøring med damp er både en effektiv og miljøvennlig løsning. Med en dampvasker kan du rengjøre nesten alt i hjemmet, fra gulv, vindu og tekstiler, til hvitevarer og vanskelig tilgjengelige plasser. Den varme dampen dreper bakterier, og løser effektivt opp alle typer smuss, helt uten kjemikalier.


Under finner du noen ting å tenke på før du velger støvsuger:

Størrelse

Store støvsugere tar plass ved lagring, og er også tyngre å drasse med seg rundt. Bor du i et stort hus med trapper, kan det være smart å vurdere en mindre og lettere støvsuger. Nå får du små, lette støvsugere med god sugeeffekt. 

Lyd

Noen støvsugere bråker mye. Enkelt sagt, så vil en høyere motoreffekt ofte gi et høyere lydnivå. I dag finnes det mange modeller på markedet med spesielle system som minsker lydnivået. Noen modellere har også justerbar styrke som minsker lydnivået, men da reduseres også sugeeffekten.

Slangen

Slangen skal være bøyelig og myk. Når den er festet på støvsugeren, støvsuger du enkelt møbler, tekstiler og trapper. Du kan trenge å redusere sugeeffekten når du støvsuger ting som bilder og tekstiler. Sugeeffekten reduseres ved å justere spjeldet på rørskaftet (som øker lydnivået), eller ved å regulere ned styrken (som reduserer lydnivået).


Støvsugerposer

Støvsugerposer

Støvsugerposer skal være enkle å bytte. Det er smart å bytte pose ofte, siden støvsugeren suger bedre når posen ikke er for full. Det reduserer også risikoen for vond lukt fra posens innhold. De beste posene har en "gardin" som hindrer at støvet i posen virvler ut når du tar den ut av støvsugeren. Posene lages også i nye materialer nå, så istedet for papirposer får du nå poser i fibermateriale som skal være mer slitesterke, og ikke slippe gjennom støvpartikler like lett. Nå får du også poseløse støvsugere, såkalte syklonstøvsugere. Der tømmer du innholdet i støvbeholderen rett i søpla. Da slipper du å kjøpe støvsugerposer. 


Håndtering

Støvsuging kan være fysisk krevende. Derfor er det viktig at støvsugeren har et godt grep for hendene. Ruller den godt over gulvet, og er lett å snu? Er det lett å endre sugeeffekt? Passer håndtaket til dine hender? Er støvsugeren lett å bære? 

Funksjon

Noen viktige deler: Munnstykket skal ha lav friksjon mot både tepper og hardt gulv, selv når støvsugeren går på full effekt. Det skal også være enkelt å skifte mellom hardt og mykt underlag. Munnstykker som ikke må stilles om manuelt, universalmunnstykker, er enklest å håndtere.

Store hjul

Store hjul gjør at støvsugeren triller lettere over terskler. Mange modeller er laget for land der man ofte ikke har terskler. Støvsugeren skal være enkel å ta med seg både over tepper og harde gulv. Med gode, myke hjul unngår man også riper i parkettgulv.


Filteret

Filteret sitter mellom motoren og posen. Det beskytter motoren fra støv og annet rask hvis støvsugerposen skulle gå i stykker. De fleste modeller har også et tettere filter etter motoren. 

Røret

Røret kan bestå av en eller to deler, eller være et teleskoprør, som vil si at det kan justeres i lengden. Røret skal enkelt kunne tas fra hverandre, og gjerne kunne reguleres trinnløst til riktig høyde for deg, samtidig som det skal sitte godt når du støvsuger.

Ledningen

Ledningen rulles inn automatisk når du er ferdig med å støvsuge. Nå får du ledninger som er opptil 12 meter lange, som gir en god arbeidsradius. Det finnes også støvsugere som automatisk holder ledningen strekt mellom støvsugeren og strømuttaket. 


Ulike typer munnstykker

Kombinasjonsmunnstykke (for gulv og myke tepper)
Tekstilmunnstykke (myk, tett børste for møbler)
Fugmunnstykke (med smal åpning som gir mer konsentrert sug - bra mellom puter i møbler og andre smale plasser).

Filter

For støvallergikere er støv en helsefare. Da trengs spesielle filter som renser utblåsingsluften. Det finnes to typer filter, mikrofilter og hepafilter. Mikrofilter kalles også hygiene- eller miljøfilter. Hepafilter er ekstra tette filter, og kalles også S-klasse filter. Disse filterne stopper bittesmå partikler, mikrostøv, som kan forårsake allergiske reaksjoner. Hepafilter bør byttes hvert- eller annethvert år avhengig av hvor mye du støvsuger. Følg produsentens anbefalinger.

HEPA 11-filter renser luften opptil 95%
HEPA 12-filter renser luften opptil 99,5%
HEPA 13-filter renser luften opptil 99,95%

Sugeeffekt

Jo mer støv det er i støvsugerposen, jo vanskeligere blir det å dra luften gjennom fra viften. Posens størrelse, sugeeffekten og munnstykkets utforming har størst påvirkning på hvor bra en gulvstøvsuger suger. Til forskjell fra gulvstøvsugere, har poseløse støvsugere samme sugeeffekt konstant, på grunn av at den ikke har en støvsugerpose i seg.