Vi bruker cookies (informasjonskapsler) for å gi deg den beste opplevelsen og til å tilpasse annonser. Vi selger ikke informasjonen din. Du kan når som helst trekke tilbake ditt samtykke. Ved å klikke ”Jeg aksepterer” godkjenner du bruk av informasjonskapsler.

Plassering av TV

  • Oppdatert: 30 oktober 2019
Plassering av TV

For å få en best mulig TV-opplevelse er det flere ulike ting å ta stilling til, som plassering i rommet, montering og din plass foran skjermen. Her kan du lære litt om hvordan du bør tenke når du skal plassere TV-en din – uansett om du skal ha TV-en på gulvstativ, bordstativ eller opphengt på veggen.

Tagger:

Tenk på dette før du plasserer TV-en

Verdt å tenke på før montering

Anbefalingen er å plassere TV-en din så midtpunktet av skjermen er i øyehøyde, for en så behagelig seeropplevelse som mulig. Plasserer du TV-en din for høyt kan det gi et rart perspektiv, og det kan være anstrengende å hele tiden ha blikket rettet oppover.

Avstand til TV-en
Hvilken avstand du velger å plassere TV-en din på fra sofaen er en smakssak, og avhenger ofte av rom og møblering. En regel du kan følge er at jo høyere oppløsning TV-en din har, jo nærmere kan du sitte. Forslag på avstand: 55" Full HD = 3 meter, 55" 4K = 2 meter.

VESA-mål

Kontroller VESA-målene og vekten på TV-en din

VESA-målet definerer hullbildet på baksiden av TV-en din, og brukes når du skal montere TV-en på et veggfeste, gulv- eller bordstativ (hvis du ikke bruker et original-stativ). Vet du ikke hvilke VESA-mål TV-en din har, kan du enkelt måle avstanden selv. Eksempelbildet over viser en TV med VESA-mål 600x400, som betyr at avstanden mellom hullene er 600 mm horisontalt og 400 mm vertikalt.

Før montering må du matche VESA-målene på din TV med et stativ eller veggfeste som har samme mål. Husk at vekten på TV-en din ikke kan overskride maksbelastningen på festet som er angitt av produsenten.


Plassering av TV på bordstativ

Plassering av TV på mediamøbel 

Mål opp og forsikre deg om at bordstativet eller føttene på TV-en din faktisk havner oppe på møbelet, og ikke stikker ut på noen sider.

Forsikre deg om at mediamøbelet tåler totalvekten av TV-en og bordstativet ditt (spesielt hvis møbelet henger på veggen).

Plassering av TV på gulvstativ

Elegant plassering av TV på gulvstativ

Med et gulvstativ fra Andersson får du en elegant løsning der kablene kan skjules bak på stativet. Du får også friheten til å vinkle TV-en 360°, så du har en god synsvinkel uansett hvor i rommet du oppholder deg.

Sikkerhet ved plassering av TV

Sikkerhet

Kompletter med en stålvaier til TV-en for å unngå veltefare. Dette festes enkelt i hullene for ditt VESA-feste på baksiden av TV-en og til mediamøbelet eller veggen med medfølgende beslag.

Det medfølger et stålvaier-kit til flere av gulv- og bordstativene i vårt sortiment. 


Tips og triks

1. Med et bordstativ fra Andersson får du mulighet til å justere både høyde og vinkel.
2. Fest TV-en med en sikkerhetsvaier i veggen eller i TV-benken for å sikre deg mot at den velter.
3. Spar plass ved å montere TV-en på veggen med et veggfeste.
4. Vinkle TV-en litt fremover for å få bort uønskede refleksjoner fra lyskilder bak deg.
5. Hvis du vil henge TV-en på veggen – mål først opp, og marker der TV-en kommer til å henge med teip for visualisere sluttresultatet før du begynner å bore eller skru i veggen. Se vårt utvalg av veggfester >


Bra å vite når du skal montere veggfeste

Å henge opp TV-en på veggen sparer plass, og kan gi gode muligheter for å justere TV-en for best mulig synsvinkel, og mindre lysrefleksjoner.

Hvilket veggfeste skal jeg ha?
Det finnes ulike typer veggfester som dekker ulike behov. De vanligste typene er:
• Fastmonterte
• Med tilt-funksjon
• Med tilt- og vrimuligheter.

Uansett hvilket veggfeste du velger, så får du med et basisutvalg av skruer og plugger tilpasset forskjellige TV-er for oppheng på tre- og betongvegg. Unntaket er TV-er fra Samsung, som kan kreve spesielle skruer for å feste VESA-festet til TV-en. Disse spesifikasjonene finner du enklest i bruksanvisningen til TV-en din. Se vårt utvalg av veggfester >

For montering på gipsvegg anbefaler vi at du bruker ekspansjonsplugger. Da gipsvegger kan bestå av flere lag med gipsskiver er det viktig at du kjøper ekspansjonsplugger i riktig lengde.

Det er naturligvis grenser for hvor mye belastning en vegg kan tåle, og du kan være nødt til å bruke flere festepunkter på veggfestet enn det antallet skruer som medfølger. Bruksanvisningen som medfølger guider deg i hvordan skruene skal festes. Bare være nøye med oppmålingen før du begynner å bore og skru, så alt blir perfekt på første forsøk.

For et sømløst og pent resultat kan du kjøpe til vinklede strømkabler som er perfekt ved veggnære fester, og kabellister for å skjule kablene. Se vårt sortiment av kabelhåndtering >

Ekspansjonsplugg
Skru opp veggfeste
Henge opp TV

Plassering av TV

Hvordan vil du helst sette opp TV-en din hjemme? Se våre gulv- og bordstativ eller heng TV-en på veggen med et veggfeste. Finn løsningen som passer deg, og innred etter smak.


Likte du denne guiden?

Ja
Nei

Kanskje du også er interessert i