Trådløs lading av mobil

  • Oppdatert: 30 oktober 2019
Trådløs lading

Det har aldri vært enklere å lade mobilen. Med en trådløs lader legger du bare den kompatible mobilen din på laderen, så starter den å lade med en gang. Bort med alle lange kabler på soverommet, i stua eller på kjøkkenet, nå kan du rydde opp i kabelrotet samtidig som du lader telefonen.


Hvordan fungerer trådløs lading

Hvordan fungerer trådløs lading?

Den absolutt vanligste ladestandarden for trådløs lading heter Qi (uttales chi). Qi-lading er induksjonsbasert, som betyr at ladingen er basert på magnetisme mellom to metallspoler.

Det er en metallspole i telefonen, og en i laderen. Når metallspolen i laderen får strøm, skapes det et magnetfelt som overfører energi fra laderen til metallspolen i telefonen, og telefonen lades opp. For at den trådløse ladingen skal fungere, må de to spolene plasseres på hverandre, ellers starter ikke ladingen.

Trådløs lading - fordeler og ulemper

Fordeler og ulemper

Den største fordelen er naturligvis at du slipper å lete etter kabler og sette inn kontakten når du skal lade mobilen. Det er bare å legge telefonen på laderen. Du sliter heller ikke ut ladekontakten på telefonen.

Trådløs lading går ofte noe saktere enn å lade via kabel, da effekten ofte er lavere. De trådløse laderne blir imidlertid stadig sterkere og gir derfor raskere lading enn tidligere.

Trådløs lading kan noen ganger forårsake en viss varmeutvikling. Dette er helt normalt, og er ingenting å bekymre seg for. Lading med kabel kan også skape varmeutvikling. De fleste trådløse ladere har et innebygd overopphetingsvern som skrur av laderen hvis den blir for varm. 

Ladehastigheter trådløs lading

Ladehastigheter 

Trådløs lading er som tidligere nevnt generelt litt langsommere enn vanlig lading, da effekten ofte er noe lavere.

Standarden for trådløs Qi-lading er på 5 watt, men trådløs lading blir stadig raskere og både Apple og Samsung har utviklet funksjoner som gir raskere lading. For å kunne lade med høyere effekt enn 5 W, kreves det at både telefonen og laderen støtter dette.


Trådløse ladere

Hvordan kan jeg lade trådløst? 

I og med at flere og flere telefoner får støtte for trådløs lading, har utvalget av ladere blitt større og bruksområdene flere. Du kan velge mellom pene stativ for hjemmet eller bilen, store ladestasjoner med en rekke lademuligheter, og integrerte ladere i møbler som skrivebord og nattbord. 

Hva kan jeg lade trådløst? 

For å kunne lade mobilen din trådløst, kreves det at telefonen din har innebygd støtte for Qi-lading.

Eksempel på mobiler med støtte for Qi-lading: 

Samsung: Galaxy S6, Galaxy S7, Galaxy S8 / S8+, Galaxy S9 / S9+, Note8. Apple: iPhone 8, iPhone X, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR.

Fungerer med mobildeksel

Du kan lade telefonen din trådløst selv om du har på et beskyttende deksel. Dekslene kan være laget av plast, silikon og andre gummilignende materialer. Mobildeksel av metall kan påvirke den trådløse ladingen, og bør derfor ikke brukes på den trådløse ladeplaten. Tenk også på at du ikke legger andre gjenstander av metall på ladeplaten, som nøkler og mynter.  


Tips og triks

1. Med en liten nødlader i lomma eller vesken trenger du ikke å bekymre deg for å gå tom for batteri. Les vår guide om nødladere >
2. Er du usikker på hvilke kabler som passer til din enhet? Les vår guide om å lade mobil & nettbrett via USB >
3. Med en ladestasjon hjemme kan du enkelt lade alle enhetene dine samtidig, på samme plass. Se vårt utvalg av ladestasjoner >Likte du denne guiden?

Ja
Nei

Kanskje du også er interessert i