Vi bruker cookies (informasjonskapsler) for å gi deg den beste opplevelsen og til å tilpasse annonser. Vi selger ikke informasjonen din. Du kan når som helst trekke tilbake ditt samtykke. Ved å klikke ”Jeg aksepterer” godkjenner du bruk av informasjonskapsler.

Sikkerhetsrisikoer i det smarte hjemmet, og slik beskytter du deg

  • Oppdatert: 30 oktober 2019
Sikkerhetsrisikoer ved det smarte hjemmet

Når vi snakker om det smarte hjemmet tenker vi oftest på de fordelene som teknologien byr på. Uttrykket “smarte hjem” betyr at vi har produkter som er koblet opp mot nett og hverandre, og noe forenklet har en liten PC i seg. Men det er også risikoer forbundet med å ha alt koblet mot nett.


Sikkerhet i det smarte hjemmet

Velg produkt som er utviklet med sikkerhet i sentrum

Produkter i det smarte hjemmet kan brukes til å utføre såkalte overbelastningsangrep (DDoS), der produktenes netttilkobling og datakraft brukes. Digitalboksen til TV-en, det smarte kjøleskapet og andre produkter kan instrueres til å sende gjentatte anrop til en server som da blir overbelastet.

Dette skjedde blant annet høsten 2016 da flere sider i blant annet USA lå nede, eller fungerte dårlig, blant dem New York Times, Spotify, Netflix og Airbnb.

Så hva kan du gjøre for å unngå, eller iallefall redusere risikoen for digitalt innbrudd der du selv kan bli rammet, eller der dine produkter brukes for å angripe andre? Det første du bær gjøre er å velge produkter som er utviklet med sikkerhet i sentrum, noe du kan stole på at du finner hos oss.

Bytt usikre passord

En vanlig feil mange gjør, som gir unødvendig dårlig beskyttelse, er å ikke aktivt velge et sikkert passord.  Først og fremst routere, men også andre produkt leveres ofte med et forhåndsinnstilt passord som er admin, 12345 eller lignende. Å ikke endre slike passord er som å invitere til innbrudd. I undersøkelser har man funnet at 70% av produkter som er sårbare for innbrudd har hatt usikre passord, og at de resterende 30% lider av mangel på systemoppdateringer. 

Hold produktene dine oppdatert

For at ditt smarte hjem-produkt skal være så sikkert som mulig krever det at produsenten regelmessig slipper oppdateringer for å tette eventuelle sikkerhetshull som oppdages. Hvis produsentene ikke gjør det, eller hvis du ikke installerer de oppdateringene som slippes kan produktet bli en sikkerhetsrisiko. Siden det er nok at kun ett produkt i hjemmet ditt er usikret, og kan slippe inn uvedkommende via nettet, kan det innebære en sikkerhetsrisiko for alle produkter koblet mot nettet ditt hjemme.

Sikkerhet i det smarte hjemmet

Vanskelig å forutse

Google som lager smarte hjem-løsninger under varemerket Nest fikk nylig kritikk for at de har bygd inn en mikrofon i hjemmealarmen Nest Guard, uten å si fra at den var der. Etter avsløringen har de sagt at den er der for fremtidige funksjoner, og etter at Google aktiverte Google Assistant på produktene kom det frem at mikrofonen har vært der hele tiden. Det er med andre ord vanskelig å holde oversikten over hvilke muligheter og risikoer det åpnes opp for med smarte hjem.

Selv om du ikke ser på ditt hjem som et smart hjem, kan du likevel ha noen smarte produkter. En skriver, en smart-TV, eller kanskje en robotstøvsuger. De er alle produkt som kan kobles opp mot internett, og alt som kobles mot nett åpner en mulighet for digitalt innbrudd. Med jevne mellomrom kommer det rapporter om at produkt har blitt misbrukt av personer med uærlige hensikter.

Risikoen her finnes på flere nivå. Har du et overvåkningskamera hjemme, sendes ofte videoen til en nett-tjeneste i stedet for å lagre lokalt, og det betyr at hvis noen kommer seg inn på den, kan all informasjon som kameraet samler inn havne i feil hender. Like viktig som det er å se over sikkerhetsnivået på de produktene du har hjemme, er det derfor å ha sikre passord på de stedene som produktene kobler seg opp mot.


Likte du denne guiden?

Ja
Nei

Kanskje du også er interessert i