Vi bruker cookies (informasjonskapsler) for å gi deg den beste opplevelsen og til å tilpasse annonser. Vi selger ikke informasjonen din. Du kan når som helst trekke tilbake ditt samtykke. Ved å klikke ”Jeg aksepterer” godkjenner du bruk av informasjonskapsler.

Nettverk for produktene i det smarte hjemmet

  • Oppdatert: 30 oktober 2019
Ting å tenke på når du kobler opp utstyr til det smarte hjemmet

Trenger du en ny router for å utvide rekkevidden fordi du har store områder å dekke? Er den gamle routeren treg fordi du har for mange trådløse enheter tilkoblet? Her er noen tips som kan være bra å ha i bakhodet for at du skal velge riktig.


Mesh-nettverk

Velg riktig nettverk fra starten

Hvordan hjemmet ditt ser ut avgjør hvilken nettverksløsning som passer best. Et mindre hjem kan klare seg med en enkel router, mens større hjem kan kreve en router med bedre ytelse. Har du flere etasjer, og vil sikre god signalstyrke over alt, bør du vurdere behovene dine før du gjør et valg. Forestill deg hvor du kan plassere routeren din, så du vet at signalet alltid når frem. Noen routere kan kan kommunisere sammen med andre for å skape et stort og stabilt nettverk via ulike mesh-løsninger.

Kapasiteten på båndbredden i routeren din er viktig å tenke på, siden du helt sikkert skal ha flere enheter koblet trådløst til den. Vet du allerede at du skal ha TV, PC-er, mobiler og nettbrett tilkoblet i tillegg til dine smarte hjem-produkter, så kan du også i et mindre hjem trenge en router med høyere ytelse.

En modell med bedre båndbredde kan ofte også fordele Mbit-hastigheten på en smart måte dit den trengs mest, for at alt skal fungere best mulig. Det gjør den så du alltid kan være sikker på at du har en stabil tilkobling, og at det mest sentrale i nettverket ditt ikke blir en flaskehals der tilkoblingen blir dårligere eller stopper opp.

Mesh-nettverk for flere tilkoblede produkt og bedre dekning

I et mesh-nettverk går det trådløse signalet ut fra en hovedenhet som du kobler til nettet på samme måte som en vanlig router. De andre enhetene plasserer du ut der du merker at signalet er svakere, så signalet forsterkes og rekkevidden utvides.

Dette er et veldig godt alternativ hvis du har flere etasjer, og skal koble til mange trådløse produkter. En router kan være begrenset til et antall trådløst tilkoblede enheter, og det kan også mesh-nettverket være. Forskjellen er da at alle mesh-enhetene du plasserer ut for ytterligere rekkevidde kan ha like mange tilkoblede enheter som routeren alene. Det reduserer risikoen for at du kobler til for mange enheter trådløst, noe som kan gi ustabil tilkobling, og vanskeligheter med å styre det smarte hjemmet.

Det finnes også produkt som f.eks. lyssystemet Philips Hue som har et lukket mesh-nettverk. Der utgår alt fra kontrollenheten, som sender signal ut til alle tilkoblede lyskilder. For å sikre at signalstyrken holder seg over lengre avstander, har hver lyskilde innebygd mesh, som lar hver lampe hjelpe til å kommunisere med resten.


Likte du denne guiden?

Ja
Nei

Kanskje du også er interessert i