Vi bruker cookies (informasjonskapsler) for å gi deg den beste opplevelsen og til å tilpasse annonser. Vi selger ikke informasjonen din. Du kan når som helst trekke tilbake ditt samtykke. Ved å klikke ”Jeg aksepterer” godkjenner du bruk av informasjonskapsler.

Nødladere

  • Oppdatert: 30 oktober 2019
Nødladere

Det er få ting som er mer irriterende enn å gå tom for strøm akkurat når du trenger mobilen som mest. For eksempel når du skal betale bussbilletten, venter på en viktig samtale eller når det perfekte bildemotivet åpenbarer seg. Med en smart nødlader i lommen eller i veska trenger du ikke å være redd for flatt batteri.


Strømstyrke og kapasitet

Det kan være vanskelig å vite hvor mye strøm og kapasitet man trenger når man leter etter en nødlader. Hva betyr mAh, ampere, watt og volt?

Ampere (A) er strømstyrken, mens volt (V) er strømmengden. Watt (W) viser den totale effekten, som du får når du ganger ampere og volt.

Nødladerens kapasitet angis i milliamperetimer (mAh), og ut fra det kan du anslå ca hvor mange ladinger den holder til når den er fulladet. Hvor mange ganger nødladeren klarer å lade opp akkurat din mobil avhenger av hvor stor kapasitet mobilbatteriet har.

Under kan du se batterikapasiteten for noen utvalgte mobiler: iPhone 8: 1821 mAh, iPhone X: 2716 mAh, iPhone XS: 2658 mAh, iPhone XS Max: 3174 mAh, Samsung Galaxy S7/S9: 3000 mAh, Samsung Galaxy S9+: 3500 mAh, Sony Xperia XZ1: 2700 mAh, Huawei P20: 4000 mAh.

Kan man utnytte hele nødladerens kapasitet til lading?
Når energi skal overføres fra et batteri til et annet må spenningen konverteres, og i den prosessen blir det noe energitap. Derfor kan man ikke regne med å kunne bruke 100% av nødladerens milliamperetimer i ren lading. Hvor mye av kapasiteten som forsvinner varierer fra nødlader til nødlader.

Nødlader mAh eksempel

Nødlader tilkoblinger

Tilkoblinger 

Nødladere skiller seg altså fra hverandre på kapasitet, men det er også ulike tilkoblingsmuligheter å se opp for. Hvilke- og hvor mange tilkoblingsmuligheter trenger du? De fleste nødladere har en eller flere USB-utganger som du kan bruke for å lade din enhet. Det eneste du trenger er en passende USB-kabel.

Hvor raskt det går å lade opp telefonen din avhenger av hvor moderne batteri mobilen din har, og uteffekten på nødladeren (output). De fleste mindre nødladere har en uteffekt på 1A, noe som gir en langsommere lading enn nødladere som støtter 2A.

Med flere USB-utganger kan du lade flere enheter samtidig, eksempelvis en mobil og et nettbrett. Nødladeren bør da ha en output på minst 2A for at ladingen ikke skal gå for sakte når du lader nettbrettet ditt.

Sjekk også nødladerens totale uteffekt om du vil ha en nødlader som kan lade flere enheter samtidig. Eksempel: Hvis det er maks uteffekt på 2.1A men nødladeren har 1 utgang med 2.1A og en med 1A, betyr det at du maksimalt kan lade med 2.1A sammenlagt.

Nødladeren lades normalt opp via Micro-USB, og det medfølger oftest en kabel for opplading av nødladeren. Se vårt utvalg av nødladere >


Ekstra funksjoner

Trådløs lading
Det finnes nødladere som støtter Qi-lading (trådløs lading) der du kan lade telefonen helt uten kabler, såfremt telefonen din støtter dette.  

Quick Charge 3.0
Hvis du er ute etter en skikkelig rask lader, må du se etter nødladere med output på 3A og støtte for Quick Charge. Med en Quick Charge-port kan du raskt og enkelt lade opptil 80% av telefonens batteri på kun 35 minutt.

Power Delivery
Med en nødlader som har støtte for Power Delivery (PD) kan du lade- og drive laptops med støtte for lading via USB-C. Du kan også bruke Power Delivery-uttaket for å hurtiglade de fleste modellene av iPhone, iPad og Mac.

Ha kontroll på batteriet 
De fleste nødladere har en eller annen form for indikator som viser hvor mye batteri som gjenstår, så du slipper at den plutselig går tom.

Bruksområder
Du kan bruke nødladeren til mer enn bare som et ekstrabatteri til mobiltelefonen. Alle enheter som støtter lading via USB kan lades opp med en nødlader. Noen eksempler er nettbrett, Bluetooth-høyttalere, trådløse hodetelefoner og GPS.

Nødlader med Qi
Nødlader på fly

Kan jeg ta med nødladeren på flyet?

Ja, du kan ta med en nødlader på fly, men det er noen restriksjoner. For det første skal nødladeren pakkes i håndbagasjen, og ikke i innsjekket bagasje. Det er fordi det er en risiko for at noen batteri som driver nødladere kan få en kjemisk reaksjon og eksplodere eller ta fyr. Derfor vil flyselskapene ha nødladere i håndbagasjen, så kabinpersonalet får best mulig forutsetninger for å fikse problemet hvis noe skulle skje.

Størrelsesbegrensninger
Det er også restriksjoner som går på størrelse. Det gjelder kraftige nødladere som har en kombinert kraft som overstiger 100 Wh. Wh er en forkortelse for watt-timer og brukes for å måle den totale styrken på et batteri.

Å regne ut Wh er enkelt med formelen: mAh / 1000 x (V) = (Wh)
Enkelt forklart tar du nødladerens mAh (milliamperetimer), deler det med 1000 for så å gange det med den nominelle spenningen (V).

Utregningen kan se ut slik: 20000 mAh/1000 x 3.7v = 74Wh
Har du en nødlader som ligger mellom 100.1 Wh og 160 Wh kan du søke om tillatelse hos flyselskapet. Hvis du får tillatelse, kan du ta med nødladeren om bord.


Tips og triks

1. Slipp alt kabelrot når du skal lade mobilen, og bruk en trådløs lader. Les vår guide om trådløs lading for mobil >
2. Er du usikker på hvilke kabler som passer til din enhet? Les vår guide om å lade mobil & nettbrett via USB >
3. Med en ladestasjon hjemme kan du enkelt lade alle enhetene dine samtidig, på samme plass. Se vårt utvalg av ladestasjoner > Likte du denne guiden?

Ja
Nei