Vi bruker cookies (informasjonskapsler) for å gi deg den beste opplevelsen og til å tilpasse annonser. Vi selger ikke informasjonen din. Du kan når som helst trekke tilbake ditt samtykke. Ved å klikke ”Jeg aksepterer” godkjenner du bruk av informasjonskapsler.

Hurtiglading (Quick Charge)

  • Oppdatert: 30 oktober 2019
Hurtiglading

Ulike varianter - samme mål

Når mobilbatteriene blir sterkere og sterkere, så kommer også behovet for raskere lading. I dag er det flere mobiler og ladere som støtter hurtiglading, for rask og effektiv opplading når det trengs. Det finnes flere ulike varianter av hurtiglading, men alle har samme mål; og overføre mye energi så effektivt som mulig, samtidig som det er skånsomt for mobilbatteriet.

Fordeler

Iblant trenger man å lade opp batteriet raskt. Du er på vei ut døra og batteriet lyser rødt, du venter på en viktig samtale, eller du trenger nok strøm til å kunne høre på spillelisten din når du skal ut på joggetur. Med en hurtiglader kan du raskt og effektivt få tilstrekkelig med strøm til mobiltelefonen, så den varer dagen ut.


Hurtiglading

Hvor raskt går det?

Med enheter som støtter Quick Charge 3.0 kan du lade opptil 80% av mobilbatteriet på bare 35 minutt om du bruker en USB-lader med Quick Charge. 

Kompatibilitet

For å kunne bruke Quick Charge må du ha en telefon som støtter hurtiglading. Eksempel på telefoner som fungerer med Quick Charge 3.0 er: Samsung Galaxy S7/S7 Edge, S8/S8+, S9/S9+, LG V30, LG G7, Sony Xperia XZ2 og Xperia X.

Du kan også lade telefoner som ikke er kompatibel med Quick Charge med en Quick Charge-lader. Ladingen blir da som en vanlig USB-lading. Du kan også lade en Quick Charge-telefon med en vanlig lader. 

Hurtiglading i bilen

Det finnes flere billadere med Quick Charge 3.0. Sett laderen i sigarettenneren, og lad raskt og effektivt opp telefonen, så kan du nyte en fulladet mobil når du går ut av bilen.

Power Delivery

USB Implementers Forum som utvikler USB-standarden har også utviklet en hurtigladingsteknologi som går under navnet USB Power Delivery (USB-PD). Makseffekten for USB-PD er 100 W, noe som gjør at det passer perfekt med moderne mobiltelefoner og nettbrett. Du kan også lade noen PC-er som drives av USB Type C. USB-PD kan også hurtiglade iPhone 8, 8 Plus, X, XR, XS og XS Max som ikke er kompatible med Quick Charge. 

Hurtiglading av iPhone

For å hurtiglade Apple-produkter som iPhone eller iPad så kan du bruke Apples egen USB-C-strømadapter som egentlig er beregnet på MacBooks. Med en MacBook-adapter på minst 29 W kan du lade opptil 50% av batteriet på 30 minutt. Du kan også hurtiglade med ladere som har støtte for Power Delivery. I begge tilfellene må du bruke en Lightning- til USB-C-kabel, og du må ha en iPhone 8 eller nyere modell.  


Ulike versjoner av Quick Charge

Quick Charge 2.0

Quick Charge 2.0

Quick Charge 2.0 byr på raskere lading enn vanlig USB-lading og støttes av flere smarttelefoner fra Samsung, HTC, LG, Sony med flere. Den raske ladingen oppnås ved å øke spenningen fra 5 V til 9 V eller 12 V.

Hvilket voltantall som brukes avhenger av hvor mye strøm det er igjen i mobilbatteriet. For å ikke slite på batteriet så lades det langsommere om batteriet er tomt enn om det er strøm igjen. Den raskeste ladingen får du når batteriet er på mellom 10-80%.

Quick Charge 3.0

Quick Charge 3.0

Quick Charge 3.0 er en videreutvikling av 2.0 og bruker dynamisk voltstyrke på mellom 3.2 V og 20 V som justeres i intervall på 0.2 V.

Quick Charge 3.0 er både raskere og mer effektiv enn Quick Charge 2.0. Ved å konstant justere ladingen til batteriets behov skapes det mindre varme, og sjansen for overoppheting reduseres så telefonens batteri ikke skades.

Quick Charge 4

Quick Charge 4

Quick Charge 4 er den nyeste versjonen av hurtiglading, og ble lansert i 2017. Fordelene med denne versjonen er forbedret temperaturhåndtering og mulighet for å justere spenningen ytterligere. Dette gjør ladingen både raskere og sikrere. Quick Charge 4 har også støtte for Power Delivery.

Quick Charge 4 er fortsatt under utvikling, så det finnes foreløpig ikke mange mobiler på markedet som støtter Quick Charge 4.


Tips og triks

1. Med en liten nødlader i lomma eller vesken trenger du ikke å bekymre deg for å gå tom for batteri. Les vår guide om nødladere >
2. Slipp alt kabelrot når du skal lade mobilen, og bruk en trådløs lader. Les vår guide om trådløs lading for mobil >
3. Er du usikker på hvilke kabler som passer til din enhet? Les vår guide om å lade mobil & nettbrett via USB >
4. Med en ladestasjon hjemme kan du enkelt lade alle enhetene dine samtidig, på samme plass. Se vårt utvalg av ladestasjoner > Likte du denne guiden?

Ja
Nei

Kanskje du også er interessert i